

Madde Bağımlılığı Farkındalık Eğitimi
Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan ve çoğunlukla çocuk ve genç yaşlardaki bireylerin hayatlarının kararmasına neden olan madde bağımlılığı.
Uyuşturucu Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?
Uyuşturucu bağımlılığı nedenleri arasında biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenler bulunmaktadır.
Uyuşturucu bağımlılığı ruhsal bozukluklar nedeniyle oluşabilir, örneğin depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete gibi bozukluklar tedavi edilmediğinde bireyi uyuşturucu madde kullanmaya itebilir. Aile yapısı ve aile içindeki sorunlar, kötü arkadaş çevresi uyuşturucu bağımlılığının nedenleri incelendiğinde en sık karşımıza çıkan sebeplerdir. Uyuşturucu maddeye günümüzde çok kolay ulaşılabiliyor buda kolay elde etme nedeni olduğu için bağımlılık oranını arttırıyor.
Uyuşturucu Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?
Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi çok önemli bir tedavidir. Bu tedaviyi önemli yapan ise çok zor ve uzun bir süreç oluşudur. Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi erken dönemlerde teşhis edilip yapıldığında hem birey hem de aile için kısa zamanda iyi sonuçlar doğurabilir.
Uyuşturucu bağımlısı birey aile ve yakın çevre tarafından çok iyi gözlemlenmelidir bu gözlem erken teşhis için gereklidir. Bir diğer önemli husus ise bireyin tedaviyi olumlu karşılayıp, kabullenmesi ve tedavi için istekli olmasıdır. Bu tedavinin başarılı sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi, tedavi ve psikoterapi olmak üzere iki aşamadan oluşur. Tedavi aşamasında birey hastaneye yatırılır. Böylelikle bireyin uyuşturucuya ulaşımı ve uyuşturucu maddeyi alımı engellenir. Vücudun uyuşturucu maddeden arınması sağlanır. Doku ve organ hasarları varsa bu süreçte bunlar tedavi edilir. Bunun sonucunda gelişen yoksunluk belirtileriyle mücadele edilir. Psikoterapi aşamasında ruhsal iyileşme sağlanmaya çalışılır. Böylelikle bireyin tam anlamıyla tedavisi yapılır.
Kalp atışında yükselme, iştahsızlık, beden sıcaklığında artış, duygu durum bozukluğu göz bebeklerinin büyümesi, madde almadığı zamanlarda aşırı bitkinlik ve halsizlik gözlemlenir.
Uyuşturucu bağımlılığının tedavi aşaması kişinin tedaviye verdiği yanıta göre değişiklik gösterebilmektedir. Bağımlı kişi 2-6 hafta arasında gözlem altında tutularak daha sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu tedavi sürecinin etkili olabilmesi için bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi, grup terapisi, Biorezonans (Mora terapi) gibi psikoterapi tedavi yöntemleri uygulanır.
Uyuşturucu bağımlısı kişi psikolojik olarak olumsuz etkilense de fiziksel olarak da bu olumsuz etkileri üzerinde taşır. Fiziksel olarak ağız kuruluğu, göz bebeklerinde büyüme-küçülme, nefes almada azalma, yorgun ve halsiz bir beden hali, konuşmada pelteklik ve depresif bir tavır gözlemlenmektedir. Madde tesiri geçtikten sonra kas ağrısı, ishal, duygu durum bozukluğu görülmektedir.
İzleyelim İzletelim: